Super Yndig lille hylde men oprindelig i det noget kedelige 80'er-agtige lakerede bøgetræ. Men med kalkmaling får den et rigtig fint opløft til vores tiders moderne pasteller. Farven vi har brugt her er Powder blue. 

  

Når der skal males ældre træ der er lakeret, så kan der være en risiko for at det gamle lak slår igennem. Det kan være en god idé at lave en maleprøve. 

Jeg har lavet en maleprøve på de to små skuffer. Begge to viser gennemslag fra den gamle lak. For at lukke for lakken her, bruger jeg Primer / Sealer. 

Det er en forbehandling som lukker overfladen for gamle rester af syre, lak og malerrester. Vi anbefaler at du giver to gange Men det kan være nødvendigt at give tre lag. Det er set før på gamle møbler af egetræ. Det indeholder Meget store mængder syre og det er sværet at "spærre inde", specielt hvis du skal male med en lys farve efterfølgende. Skal du for eksempel male med en sort eller meget mørk farve er det slet ikke sikkert du behøves at bruge Primer/sealer. Derfor er det en god idé med malerprøven. 

Da Primer/sealer var tørret op efter to lag fik den søde hylde med skuffer to lag med kalkmalingen Powder blue. Til dette lille møbel med to hylder og 8 små skuffer er der knap og nap gået 100 ml, selvom den har fået to lag. 

 

Efter de to lag med kalkmalingen Powder Blue, har jeg brugt Natural white. En ganske lille bitte smule skulle der til at lave "hvid Patina". Det er også muligt at lave "hvid patina" med den hvide voks, men det giver to forskellige udtryk. Og når jeg gør det med maling kan jeg bedre bestemme og styre hvor der skal være hvidt "slid" henne. Når jeg gør det med voksen vil det hvide ligge sig i riller og ujævnheder fra malingen og blive lidt mere tilfældig. Det kan også være rigtig godt i mange tilfælde, men lige her ønskede jeg at styre lidt mere hvor "sliden" skulle befinde sig. 

 

 Når jeg skal lave "slid" med maling, så bruger jeg den teknik der hedder "Dry-brushed". Jeg dypper en tør pensel i ganske lidt maling - gerne fra låget eller lign. Dupper penslen godt af på køkkenrulle eller en bomuldsklud og så børster jeg lidt farven på, der hvor jeg vil have naturligt slid. på en hylde som denne vil slidet ligge modsat maler stregerne. De vil ligge fra bagerst på hylden og ud mod fronten. Husk at tænke i hvordan den "naturligt" ville have set ud med slid. Omkring skuffehåndtag og på hjørner og kanter vil den naturligt også have slid. Så det er der jeg børster malingen på. Ganske lidt og med en helt let hånd. Du kan altid komme mere på, men det er ikke så nemt at fjerne igen, så tag altid lidt af gangen. Skulle "uheldet" være ude, så kan du male med den blå igen og starte dry-brusningen forfra. 

Den hvide dry-brush er et alternativ til at slibe med sandpapir og få træfarven frem. Når du laver "patina" med dry-brush og hvid voks, så passer møblerne meget bedre ind i den nordiske lyse stil end hvis du laver "patina" med brun, sort og mørk voks eller mørk maling. 

Som du kan se på billedet herover så siger der sig en smule træfarve igennem nogle af stederne. Det er de steder jeg har valgt skal have Allermest slid - de har fået en let hånd med sandpapir inden de har fået den hvide dry-brush behandling. 

  

TIP! Når du maler møbler med skuffer - Så gør dig selv et par tjenester så bliver du Ekstra glad for resultatet!

  1. Slib grundigt inde i hvert skufferum og på skufferne, så der er plads til de lag maling der kommer på. Ellers glider skufferne ikke bagefter, men kommer til at sidde fast. 
  2. Mal både inde i skufferne og inde i skuffehullerne også bagvæggen. Det er så ærgerligt at have et smukt lille møbel og ikke kunne lade et par skuffer stå åben, fordi der ikke er malet. 
  3. Skift greb efter behov. Mange gange kan de males og ser så fine ud igen - men nogle greb er gammeldags og klodsede - så er det Så fint med nye greb

Da malingen var helt tør giv jeg den en tur med klar voks over det hele. Husk at klar voks godt kan tone farven en lille smule mørkere. Du kan sagtens bruge den hvide voks i stedet. Dette møbel har fået den klare voks og der har den beholdt farven rigtig fint. 

Skal man bruge voks? - Nej det SKAL du ikke :) MEN det er en god idé - det gør dit møbel mere rengøringsvenligt, det giver en mere smudsafvisende overflade og tåler fint rengøring med fx Ajax. Og står det i et køkken er det jo mest rart med en god rengøring med jævne mellemrum. 

Her er Materiale listen over de ting jeg har brugt til dette møbel:

 

Rigtig God fornøjelse med dit Malerprojekt ♥