Når du maler med kalkmaling, så er det ofte et stort ønske at få en "naturlig" og fin patina. En af metoderne til at få "patina" på dit møbel er ved at bruge vaseline sammen med kalkmaling. 

 

Inden du gør i gang er det godt at ligge alle dine ting frem og klar. Brug nogle gode pensler - Pensler der egner sig til kalkmaling, skal være med kunsthår. Naturhår egner sig ikke til kalkmaling, da malingen klumper oppe i hårene. Pensler med naturhår kan ligeledes bruges til voksen. Jeg maler en hel del og har derfor "tilegnet" en pensel til hver farve voks, så jeg vasker aldirg mine vokspensler. Dem stiller jeg bare med penselhovedet opad og så "nulrer" jeg det lidt inden brug så er den blød og fin igen. 

 

Pensler, rørepind, forklæde eller gammelt tøj, lidt slibematerialer - enten sandpapir eller slibemåtter, maling og her også vaseline. 

 

Første lag maling på min lille skammel er Dusty Olive - en smuk støvet mørkegrøn, der egner sig fantastisk godt til både den franske og nordiske, boheme stilen og den industrille stil. Jeg gør sjældent mine møbler rene først - men er de fedtede så vasker jeg dem af i grundrens og lader dem tørre. Selvfølgelig fjerner jeg synligt skidt og snavs med en tør klud først. Men ellers klør jeg bare på og maler første lag maling med Dusty Olive. Jeg sørger for at omrøre dåsen rigtig grundigt og komme Helt i bund i dåsen. 

 

 

 

    

Når du maler første lag kan malingen næsten se "håbløs" lidt dækkende ud, men allerede inden du når at blive færdig med første "runde" så kan du lige smøre en gang mere fra start til slut og så dækker malingen faktisk oftest rigtig fint. Her skal vi arbejde i flere lag - så den får kun lige en gang rundt. 

Jeg lader malingen tørre i cirka en halv time - det skulle der også gå hvis jeg ville give lag nummer 2. 

Jeg "krøller" en frostpose godt sammen og dupper den i vaseline. Jeg dupper derefter rundt omkring på mit møbel hvor jeg gerne vil have at den skal have patina - det vil sige afskallet og slidt maling. Det er bedst at tænke en smule over hvor det vil falde "naturligt" med slid. I dette tilfælde vil det være omkring håndtaget og i enderne og på fødderne nederst. Det er der, man vil berøre skamlen mest og derfor vil den have det mest naturlige slid på disse steder. 

 

Når vaselinen er duppet på de steder jeg ønsker, så maler jeg lag nummer to. 

 

Jeg bruger kalkmalingen Natural white til lag nummer to. Når du have malingen nedenunder til at skinne igennem får du den største effekt ved at bruge to farver med stor forskel - det samme gælder for krakeleringseffekten. 

Når jeg maler lag nummer to, skal jeg "passe på" ikke at trække vaselinen med ud over det hele, så jeg maler bare med en let hånd henover det hele en enkelt gang. Bruger du meget vaseline, så vil malingen allerede begynde at skille lidt fra hinanden når du maler. 

Ellers vil du først se effekten senere. 

Når du har malet andet lag færdigt, så stiller du den til tørre - en times tid. Lad den ikke stå til dagen efter, da vaselinen så også tørrer lidt ind og det er ikke meningen. 

Når møblet har tørret en times tid, så tager du en spartel enten metal eller gummi og skraber af de steder hvor der er smurt vaseline på. Kan du ikke skrabe malingen af, så har du kommet for lidt vaseline på. Syntes du at der er ALT for lidt afskalning kan du supplere med lidt slibning - men du kan også give en tur mere forfra med maling. Når du har skrabet over det hele, så slutter du af med en voks. Vælger du en brunlig / mørk voks så giver du en hel del patina - og stiler mere mod den franske og industrille stil, og giver du en hvid eller klar voks, så stiler du mere på den nordiske og boheme stilen. 

Denne skammel er afsluttet med klar voks to gange med 8 timers mellemrum. Det giver en rigtig god og slidstærk overflade, og den tåler rengøring. 

Til dette lille projekt er der brugt ca 50 ml Dusty olive, ca 50 ml natural white, en halv lille bøtte klar voks og en halv bøtte vaseline.

Rigtig God malerfornøjelse til dig ♥ KH Hebe