Inspiration til en anderledes væg med kalkmaling

Vores soveværelse er ikke så stort og det er med skråvægge og kan være svært at indrette så det ser lækkert og indbydende ud, men med lidt kalkmaling og lidt nyt interiør så er det vist lykkedes meget godt. :)

Gamle Jernplader på væggen

Endevæggen har fået en overhaling fra en almindelig hvid væg til en "væg beklædt med gamle patinerede jernplader" ... Forklaring følger...

Jeg ville gerne have væggen til at fremstå som om den var lavet i gamle jernplader, for at få et lækkert rustik look, der kan bløde lidt op på det ofte romantiske man lander i, når man indretter et soveværelse. 

 

Forbered Væggen

Når der skal laves en skarp og lige overgang mellem to farver på væggen, så starter jeg med at sætte malertape på væggen og rammer væggen ind, som jeg vil give en anden farve. Min "bundfarve" er hvid på resten af væggenen, så når jeg har sat tape på, så forsegler jeg tapen med den hvide maling. Lad det tørre og så er du klar til at male med den nye farve.

 

 

 

 

Mal Væggen i Grundfarven

Jeg er startet med at male hele væggen med farven Dusty olive - den kan du finde her >>>

 

Brug en malerrulle så du får et jævnt lag over det hele. Da det bare er en enkelt væg, så har jeg valgt den lille rulle, så spildes der ikke så meget maling i rullen, som hvis du bruger en stor rulle. Hvis væggen Kun skulle have den her farve, ville jeg give den to gange, man da jeg skal lave en masse sjov ovenpå, så er det rigelig fint med et lag. 

 

Når væggen er færdigmalet, så lad den tørre en halv times tid. Hold en kaffepause og så er væggen klar når du er færdig med pausen. 

 

 

 

Patinering af væggen

Så kommer det sjove - det er nemlig at patinere væggen så den kommer til at fremstå med et smukt og naturligt farvespil. Hvor meget og hvor lidt maling du vil have på af de andre farver viser sig helt naturligt når du er i gang. Og det gode er jo at du kan ikke gøre noget forkert - for du kan bare give det noget mere maling. 

I min malerbakke, som er cirka halv fyldt med Dusty Olive hælder jeg nu Metallic Silver i og Black velvet i. VIGTIGT - rør dem IKKE sammen. De skal ligge som lag i hinanden så farverne kan ses hver især når de males op på væggen. 

Så maler du løs over hele væggen, du skal over hele væggen minimum en gang og gerne flere gange, Du kører din rulle ned gennem malingen og lige kører det meste overskydende maling af og så maler du på kryds og tværs. Du maler én gang op drejer rullen en halv omgang og maler en gang ned. Så hele tiden mal en streg og drej - mal en streg og drej - på kryds og tværs. Drejningen i rullen er vigtig for at for en uens patinering. Ellers kan det hurtigt ses at du kører i "samme rille" . Så mal, drej, mal, drej. 

Det bliver du ved med til du har en uens jævn patinering over hele væggen. Meget gerne områder med mere farve end andet. Som du kan se på væggen her, så er der et området cirka midt på lidt til venstre som er meget mere sølvfarvet end resten af væggen. Det skal indikere mere slid af den grønne farve. Så vi skal forestille os at det er "sølvfarvede jernplader" de er sat op og malet med grøn. Med tiden er de blevet slidte i farven. Cirka på det område vil vores hovedpuder være, så det vil indikere et "naturligt slid. Så jeg fremhæver altså slidet med mere sølv. 

 

 

Lav Jernplader

Når væggen er tør efter din patinering så skal der laves "plader" - de skal ligne jernplader og det kommer de til ved at lave overgange mellem hver plade. Jeg starter med at måle ud i den størrelse jeg vil have pladerne, jeg sætter bare lige en knappenål i der hvor de skal skille ad. Så tager jeg et tykt papstykke og nulrer det lidt i kanten så det ikke er 100% lige. Så ligger jeg det på væggen og tager min rulle og kører ned af, så cirka det kvarte af rullen ligger på pappet og resten af rullen kører på væggen. Så får jeg en fin farveforskel i overgangen. Jeg giver det lidt ekstra sølv i overgangen for at lave et større skel. Det gør jeg over det hele til hele væggen er inddelt i de felter jeg ønsker. Jeg har lavet 8 store "jernplader" på væggen her. 

 

 "Jernpladerne" syntes jeg skal se ud som om, de er sat om med store gamle søm. Man kan selvfølgelig slå søm i væggen, men jeg har fundet de her skumdutter som med lidt maling ligner store gamle sømhoveder.

De gør heller ikke ondt at ramme om natten når vi nu skal sove op af dem. 

"Dutterne" sætter jeg på i hvert hjørne af en "jernplade" så ligner det et søm i hvert hjørne. Med min rulle kører jeg lige lidt maling på dutterne. Der kommer mere patinering til dem i næste step, så de skal bare lige farves lidt. 

 

 

 

  

Lav "jernpladerne" rustne

Næste step er at få "jernpladerne" til at se gamle og rustne ud. Til det bruger jeg min natursvamp - den finder du her >>> Svampen ligger i din dyre ende, men den holder i Meget meget lang tid. Den er stor nok til at dele den op i flere små svampe. 

Og flere forskellige slags maling. Det er Rigeligt med de små 100 ml bøtter, da jeg til den her væg faktisk kun bruger den maling der ligger i låget. Du kan også lave en tallerken med de forskellige farver maling hvis du hellere vil det eller syntes det er nemmere at styre. Jeg har stadig min bakke med sølv, dusty olive og black velvet med i processen her. Så kan jeg duppe lidt med det også hvis der kommer for meget "rust". 

Når du skal lave rust - så kan du mixe farverne : Rusty red, Rusty orange, Warm brown og gerne blandet sammen med Structure powder så du får et fortykket udseende. MEN da det er væggen hvor vi skal sove op af - så vil jeg ikke have noget der "stikker" ud fra væggen - så jeg arbejder kun i farverne. 

Natursvampen rives i et par mindre stykker og kan arbejde i de forskellige farver. Vrid svampen op i vand først så bliver den blød og lækker at bruge. Så går du i gang med "dupperiet" Dyp svampen i ganske lidt maling, der må ikke sidde ret meget ´, tør den af på et stykke køkkenrulle hvis du er usikker på hvor meget der kommer på. Så dutter du ind på væggen og lige vrider svampen lidt rundt hver gang - det giver et flot naturligt look. Vælg steder hvor det vil være "naturligt" der forekommer rust - for eksempel i hjørner og kanter. Rust udviklingen kræver ilt, så det vil ikke starte inde midt i plande medmindre pladen har fået et hul. Men bare tænk lidt hvad der ser naturligt ud. Du gør det samme med alle pladerne - dutter godt med et mix af de forskellige farver. På den her væg har jeg næsten ikke brugt noget rødt, da jeg ikke ønskede den meget rødlige rust. Men en mere orange-brun rust. Så Rusty red er kun anvendt ganske ganske lidt. Husk at træde lidt baglæns og kig på det med jævne mellemrum, har du steder hvor der er "for meget rust" - så dut det med en natursvamp med din blanding af sølv, dusty olive og black velvet, for at dæmpe det lidt. 

 

Når du har været alle pladerne igennem, så starter du forfra med din sølv, dusty olive og black velvet-blanding og natursvampen. Du dutter med en løs hånd ind imellem og lidt ovenpå der hvor du har lavet rust, så det blender lidt sammen. Pas på du ikke maler ind over de linier du har lavet for at adskille "jernpladerne" - brug papstykket når du dutter langs med kanterne. 

Når væggen er tør efter din sidste behandling - så tag en vurdering om du syntes der skal mere grønt, sølv, sort, rust eller lign på. Det er godt at se den både i dagslys og i aftenlys. Hvis du er tilfreds med resultatet så giver du hele væggen en tur med klar antik voks for at forsegle overfladen. Det gør det nemmere at rengøre overflade når der er voks på. Og jeg vil gerne slutte af med lidt brunt voks på områderne med rust, det giver et smukt spil, når den brune antik voks kombineres med rustfarverne. Men jeg vil ikke have brun overalt for det tager meget af den smukke sølv farve - såbare fordelt med en blød hånd hvor det skal være. Det vil se mærkeligt ud hvis jeg kun brugte voks hvor rusten var og ikke noget på resten af væggen, da overfladen ændrer sig til en mere blød og lækker overflade med voks på. Så er væggen færdig og resten af rummet kan nu indrettes. 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har lidt maling til overs i min malerbakke, og det skal jo ikke gå til spilde. Så jeg kaster mig over en slidt laminat hylde fra ikea - det er en gallerihylde som ikke fylder ret meget i det samlle rum. Mange er nervøse for at male de her glatte laminat overflader - det er Absolut ingen problem. Det første lag smører du bare ganske tyndt på. Tænk ikke over det skal dække eller se pænt ud - bare et tyndt lag over det hele. Lad det tørre godt op - gerne til dagen efter. Så giver du andet lag og ofte er det faktisk nok med et lag mere - måske to. Den her hylde får kun et lag mere og det dækker fint. 

Hylden skal sidde på den hvide væg, så det er fint at bryde det lidt og skabe sammenhæng med den grønne væg. Så er der plads til lidt hygge og nips. 

Til vinduet har jeg en gammel vinkasse og en gammel lysestage - de bliver malet på fuldstændig samme måde - to gange maling og så er de klar. Jeg giver også disse ting voks for nemmere rengøring - jeg tænker de fleste kender til sjovet med støv i soveværelset, så er det jo rart der kan gøres ordentlig rent. Det eneste minus der ved at male på de glatte laminatoverflader er, at de er mere følsomme for stød - hvis der bliver stødt ind på tingene, så kan malingen "skydes" af eller ridses af. Men det sker dog meget sjældent. 

 

Hylden bliver sat op på den hvide væg og laver et rigtig godt arrangement sammen med den grønne væg. På hylden kommer der lidt hyggeligt nips, blandt andet de søde Allium blomster som er kunstige og der med nemme at holde. Dem kan du finde her >>>

Den skønne gamle vinkasse er malet som hylde og væg med blandingen af Dusty Olive, metallic silver og black velvet. I kassen har jeg sat den bemalede lysestage, der har fået lidt mere i den grønne dusty olive. Sammen med lysestagen er der sat to kunstige blomster - som du finder her >>> I lysestagen står der selvfølgelig vores bedelys og her i farven olivengrøn, som du finder her >>>

Den anden "ende" af rummet er helt simpelt indrettet med en gammel stor arvestykke kiste - som indeholder alle gæstedyner, rimelig praktisk. Pg en stol med et blødt lammeskind i farven Oliven, du kan finde den her >>> Og selvfølgelig et ekstra hygge tæppe og ekstra kunstige blomster til at understrege den grønne botaniske stemning, der giver en følelse af velvære. Henover stolen i hjørnet hænger en skøn dekopære. Denne dekopære giver et blødt og rart lys, som er rart både morgen og aften. Dekopærerne finder du her >>> Dekopæren hænger i vores dekorative og stilfulde ledningssæt med forkromet fatning, den finder du lige her >>> Den er ret billig, men giver et mega eksklusivt look. 

i hjørnet - overgangen mellem den hvide og den grønne væg, har jeg hængt en rustik potte op i et jute blomsterophæng. Planten er også kunstig og kommer som en ranke du kan forme og klippe som det passer dig. Spar IKKE på blomsterne. De giver en fantastisk stemning og bidrager til ro og nedsætter stress, når man skal gå til ro. Du kan finde de skønne potter her >>> Og den smukke blomsterranke her >>>

 

Sengelamperne er vores super praktiske LED lamper. De har en ganske simpel touch funktion hvor lyset kan indstilles i tre lysnivaeuer. Så bare et tryk med fingeren, så stiger lyset - nemt ikke? Derudover er der USB indstik, så mobilen kan lades i lampen. Nemt og enkelt. De fine lamper kan fås i flere farver og flere udgaver og kan fås lige her >>>

Puderne er selvfølgelig allesammen fra vores butik også og er i lækre grønne nuancer. Du kan finde pudebetrækkene lige her >>>

Faktsik mangler der på billedet her lige vores sølvfarvede pudebetræk, som desværre ikke var kommet på lager da billedet blev taget. Men det er tilføjet Nu :) Og du kan se puden her >>>

Soveværelset farver er lavet med inpsiration fra udsigten fra vinduet en smuk tidlig efterårsdag