Kalkmaling på et bord med fliser

Kan man male fliser med kalkmaling? 

- Ja det kan man sagtens! Men afhængig af om det er væg eller bord eller gulv, er der forskellige fremgangsmåder. I dette blogindlæg kan du se hvad du kan gøre med en gammel bordplade med matte små fliser. Bordpladen er i et bryggers med vaskemaskine og håndvask med rindende vand. Det er vigtigt at bordpladen i dette rum bliver holdbar, nem at rengøre og smudsafvisende. 

Vi gør opmærksom på at kalkmaling er ikke godkendt til vådrumsmaling, men langt de fleste bryggersrum er ikke i vådrumszoner. Bryggerset som bliver renoveret her, er heller ikke et vådrum. 

 

Til en start spartler vi hele bordpladen for at få en jævn og lige bordplade, så fugerne gemmes væk under spartlen. Der er brugt Skalflex Multispartel, som købes som pulver og blandes med vand.

Vi ønskede et tyndt lag puds, så det skulle være puds, der hæftede rigtig godt og var nem at arbejde med. Skalflex multispartlen levede fuldstændig op til det og var utrolig nem at smøre ud over hele bordpladen.

Bordpladen fik to lag og en slibning i mellem de to lag og en afsluttende slibning med en blød hånd over det hele.

Da tørretiden var ovre (se vejledning på den spartel du vælger) kan vi gå i gang med at male. 

 Første Billede, der er et lag spartel    Andet billede er med to lag spartel

 

Bordpladen skulle være lys grøn med et spil af hvid og sølv som afslutning. 

    

 

Hele Bordpladen malen med Dusty Green to gange for god holdbarhed. Den dækker faktisk rigtig fint allerede i første lag - men den får lige et lag mere for en sikkerhedsskyld. Find Dusty Green her >>>

Bordpladen tører hurtigt op, men det kan være en god idé lige at give den til dagen efter for en bedre hærtning inden der fortættes. 

 

 Derefter laves "spillet" med hvid og sølv. Der ønskes primært hvid og en smule sølv.

Natural White hældes ud på et gammelt låg og en natursvamp opvrides i rent koldt vand. Så duppes svampen i malingen og duppes på bordpladen. Der kan duppes med en Helt let hånd og der kommer rimelige "skarpe kanter" i dupningen eller der kan duppes og drejes let i håndleddet for at få mere "skyagtige dupper" - det er smag og behag hvordan du ønsker farven skal stå frem.

Husk at variere dypningen over det hele, så der ikke fremstår lige rækker og mønstre, men tilfældige dup over det hele.

Find Natural White her >>>

Når det hvide er lagt på og tørret i mindst en time, så startes forfra med metallic silver - sølv maling, som giver et Smukt spil til de lyse farver. 

Find Metallic Silver her >>>

 

 

 

Lad hele bordplanden tørre til dagen efter. Så er der klar til Voks.

  Find Klar voks her >>>

Der er brugt Klar antik voks - den er smurt på med pensel, så vi sikrer at den kommer ind alle steder. Når hele bordpladen er smurt ind, så skal den lige hvile i en halv times tid, det giver malingen og underlaget tid til at suge voksen til sig. Så poleres efter med en fnugfri blød bomuldsklud - det kan være en gammel tshirt i bomuld, eller et gammelt lagen eller lignende. Hele bordpladen poleres ren til den ikke er fedtet af voks mere.

Vores erfaring viser at det kan svare sig at give et døgn i mellem voksbehandlingen for endnu bedre holdbarhed. Så har voksen nået at hærde lidt uden at den er så hærdet at den slet ikke tager mod et lag mere. Så får bordpladen samme tur igen - Voks på hele bordpladen med pensel, vent 30 minutter, polér med fnugfri bomuldsklud. Normalt ville to lag være rigelig fint, Men da det nu er en bryggers bordplade, hvor der både ordnes hesteting, skylles malerpensler, omplantes blomster og ordnes vaksetøj, så får den liiige en ekstra tur. Så dagen efter gentages processen med voks. Den har fået 3 x voks nu. Perfekt holdbarhed. HUSK at voksen først er Fuldt hærdet efter 3 uger. Du kan sagtens bruge bordpladen med forsigtighed de tre uger. Men pas på den de første tre uger, jo bedre er holdbarheden på sigt. 

  

 

Vedligholdelse

Bordpladen er nu et halvt år gammel, der er intet slid at se nogensteder. Den har været brugt rigtig godt. Som vedligeholdelse får den et nyt lag voks og der poleres efter en halv time.

Har du selv malet bordplade og Ser du noget som helt begyndende slid på malingen - så giv hellere to gange voks. Voksen er slidlaget - så der ikke slides på malingen. 

Rigtig God fornøjelse med malingen. Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. 

 

I bryggerset er der suppleret med et nyt strygebetræk - Dem finder du her >>>

 

Og som forhæng under vasken er der brugt to shoppere fra Greengate i samme serie som strygebetrækket, de er sprættet op og hankene er taget af, syet sammen på langs. Så er der lavet en tunnel i toppen til en sprial og så er der et færdigt gardin forhæng. Hankene er sat på i siden som bånd. Shopperne fra Greengate finder du her >>>

 

   

PUNKT OVERSIGT

  1. Spartel lag 1
  2. Spartel lag 2
  3. Maling bundfarve lag 1
  4. Maling bundfarve lag 2
  5. Dupning med topfarve
  6. Dupning med anden topfarve
  7. Voks lag 1
  8. Voks lag 2
  9. Voks lag 3

Forbrug

Der er til denne bordplade brugt cirka 400 ml maling i Dusty green, 100 ml maling i Natural white, 30 ml maling i Silver, og cirka 300 ml klar voks

 

Har du lyst til at dele billeder af dine små eller store projekter med Kalkmaling - Skriv en mail til os på gh@hebehome.dk - Husk at skrive hvilke farver og evt. efterbehandling du har brugt. Vi glæder os til at se dem. :)

 

   Find Alt i Kalkmaling her >>>